Intervjuer

Inspelning av intervjuer

Att göra bra intervjuer är en konst. Det handlar om att på kort tid skapa förtroende och få igång ett samtal som svänger med personen du möter. Nyckeln till det är att du som intervjuare är dig själv och vågar vara personlig. Du ska vara påläst och ha förberett frågor, ha ett slags manus och en struktur ”i ditt huvud” inför en intervju. Men under inspelningen ska du helst inte ”slaviskt” följa en lista med frågor. Då riskerar man att intervjun blir stel och tråkig.

Absolut A & O är att verkligen LYSSNA till personen du intervjuar. Det gör man också med hela kroppen. Med ögon, gester och hur man sitter eller står. Man ska vara avspänd, vara här och nu, och samtidigt skapa en riktning framåt i samtalet.
Du ska också vara genuint nyfiken på att få veta något.

En intressant intervju är lite som en bra tango, man både leder och följer. Det är också otroligt viktigt att ha en ”inre tajming” under samtalet; man ska veta när man hamnar ”på ett sidospår”, när man ska ställa en följdfråga och när man ska runda av.

Vi jobbar avsiktligt inte med någon ”skjutjärnsjournalistik”. Det är viktigt att personen man intervjuar inte känner sig ifrågasatt eller ”hotad”. På det sättet får du aldrig någon att berätta något eller avslöja något om sig själv.
Att kalla någon för ett ”intervjuoffer” är bannlyst hos oss på Illustra film.

Genom åren har vi gjort hundratals intervjuer, för våra dokumentärfilmer, beställningsjobb, reportage, mm.
Idag spelar vi återkommande författarintervjuer för bl a Litteraturkanalen.se.

Så idag erbjuder vi också inspelning av intervjuer. Vi tillhandahåller både skickliga intervjuare, reportrar och samtalsledare.
Förutom att vi själva har denna kompetens, så samarbetar vi med några välkända namn såsom Rasmus Troedsson Hasselgren, journalist och skådespelare (känd från sin roll som hovmästare Roos i TV-serien Vår tid är nu), Mikael Olsson Al Safandi, journalist och film- och radioproducent samt Sören Sommelius, författare och journalist och tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad.

Vi riktar oss med denna tjänst främst till större och mindre förlag, men också till kulturinstitutioner, bibliotek och arrangörer av litteratursamtal.

Så behöver ni göra en professionellt inspelad intervju, anlita Illustra film för uppgiften! Michaela & Rex

FÖRFATTARINTERVJUER
Vi spelar främst in samtal med författare, men intervjuar givetvis också personer med annan profession.

REPORTER & SAMTALSLEDARE
Vi har stor erfarenhet av att göra intervjuer, så anlita oss gärna om du behöver en reporter.

INSPELNING
Vi gör professionella flerkamerainspelningar, som vi klipper i efterhand.

INTERIÖRT EL. EXTERIÖRT
Vi spelar helst in inomhus, eftersom vi då mer kan kontrollera förutsättningarna för ljus och ljud. Även utomhus om ljudmiljön tillåter det.

PLANERING
Vi undersöker alltid på förhand ljusförhållanden och ljudmiljön på tilltänkt inspelningsplats.

UTRUSTNING
Vi har kamerateknik och ljus- och ljudutrustning in house, vilket gör att vi kan jobba kostnadseffektivt.