Blog

Intervju med långe farbrorn!

171 Views0 Comments

Jag ser en man sticka upp sitt huvud bland alla människor som långe farbrorn. Han kommer emot mig. Det är huvudrollsinnehavarens man, Jan Dahlqvist. Jag känner att jag får en stark lust att skälla ut honom. Undra var han hållit hus. Det var ju avtalat att han skulle assistera mig. Nu är jag helt slut efter att som fotograf ha konkat runt på all inspelningsteknik själv i ett par timmar.

Han visar upp sin mobil med ett leende, säger att batteriet tog slut. – Jag var tvungen att åka till huset för att ladda den. Jag blir helt stum, men inser att det inte är någon idé att jag säger något. Förstår att har man inte varit med om någon filminspelning tidigare, så inser man inte vad ett oladdat batteri kan ställa till med.

Jag föreslår för Janne, att vi ska passa på att filma honom. Hans fru Jona trampar just nu runt på cykel i det engelska landskapet för att kvalificera sig till Ironman på Hawaii. Det kommer ännu dröja ett tag innan jag ska försöka fånga Jona igen när hon kommer i mål efter arton mil på cykel i detta UK Ironman 2007.

Min tanke är att få lite inklippsbilder på Janne. Samt en kort intervju där han berättar hur Jona ligger till i tävlingen. Jag hittar en plats bakom Sherbourne castle där det är lugnt och lummigt, och varifrån man kan skönja publiken och sjön i bakgrunden.

Men jag har ett litet problem. Janne är cirka 1,90 lång, jag är knappt 1,60. Trettio centimeters skillnad betyder att när jag intervjuar honom kommer jag att få en bild där han står och tittar ner. Det kommer inte att bli bra. Jag vill ha så bra blickriktning på honom som möjligt i bild. Allt för att skapa närhet till Janne för en tittare.

Så hur ska vi lösa detta? Vi hittar en träbänk som Janne hjälper mig att ställa upp vid sidan om kamerastativet och kameran. Med bänken som pall, kan jag ställa in bilden på Janne.

Därefter placerar jag mig själv stående ovanpå bänken och lite i en teaterfäktares position. På så sätt kommer jag själv i bra ögonhöjd med Janne.

Min rødemikrofon har jag också satt på en raggsock på, för att undvika störande vindljud. Sen är det bara att rulla igång kameran och jag kan ställa mina frågor.

 – Jona kom upp efter simningen på en timme och fyra minuter, berättar Janne. – Hon hade 89:e snabbaste simtiden av 1577 deltagare i tävlingen. Riktigt bra simtid, konstaterar han.

– Hon gjorde också ett snabbt ombyte till cykeln. 3, 49 minuter hade hon i ombyte. – Första varvet på cykeln på tre mil, gjorde hon på 55 minuter, vilket indikerar att hon kan komma in på cirka 5 timmar 30 minuter. – Åh, då ligger hon väldigt bra till inför maratonloppet.

Mitt maratonlopp som filmare under denna inspelning är ännu inte över. Jag hoppas att jag ska komma i mål!

– Michaela Hennig

ATT TA MED:

• Var alltid som intervjuare i höjd med den du ska intervjua. Då undviker du personer i bild som antingen tittar upp eller ner.

• Intervju med en lång man kan kräva en bänk!

• Var alltid beredd på att improvisera. Ute i fält tager man vad man finner.

• En raggsocka kan lösa problem med vindljud.

• Haka inte upp dig på vad som går fel vid en inspelning, det handlar bara om att snabbt gå vidare.

• Viktigt att kunna hålla god min inför medverkande i din film.

Vill du se hela dokumentärfilmen ”Världens grymmaste kvinna” om Jona Dahlqvist, svensk mästarinna i Ironman klicka på DENNA LÄNK!