Blog

Ett gult paraply räddar en inspelning!

155 Views0 Comments

Vi skulle spela in scener från SM-rallyt till dokumentärfilmen Jonna – en film om riktiga rallybrudar.

Under året gick en rad rallyn och vi hade valt ut de som var mest lämpliga i tid och logistiskt inspelningsmässigt.

Bara några dagar innan rallyt i Linköping så kan vi konstatera att det kommer att bli skitväder. Inte bara lite dåligt väder, utan det ska regna en större del av rallyt.

Att ställa in inspelningen är inte att tänka på i. Vi måste få bilder från detta rally, för att kunna leverera filmen i tid till SVT.

Genast funderar vi på hur vi ska göra med kameran. Vi har ett enkelt överdrag till den, men det hjälper inte långt om det kommer att spöregna.

Jag hittar en gammal regnrock att täcka över kameran med. Väl på plats i Linköping dagen innan rallyt, så inser vi att denna ”regnrockslösning” inte kommer att fungera.

Min man och kollega Rex får låna ett stort gult reklamparaply av en vänlig själ. På paraplyet står det Taxi020.

Detta stora gula reklamparaply kommer att rädda hela vår inspelning.

Under inspelningsdagen tar jag mig ut och in i vår bil med kameran inlindad i den gamla regnrocken likt ett lindebarn. Jag har också en handduk för att torka av kameran i min sons lilla ryggsäck, som jag har lånat för dagen. I denna ryggsäck har jag extra batterier, två putsdukar, så vatten och lite choklad.

Felix, som är sex år, som vi inte lyckats få någon passning till är också med. Han sitter kvar i bilen och tittar på Indiana Jones på sin Ipad.

Rex och jag förflyttar oss sedan småspringande ganska långt mellan bil och inspelningsplats. Runt omkring oss ser vi människor som på olika sätt varit kreativa i hur de hanterar regnet. Flera har kommit på att de kan dra över sig svarta stora avfallspåsar för att få någorlunda skydd.

Jag har ett regnställ på, som inte precis är nytt. Efter ett tag märker jag blöt på axlar och ben. Mina stövlar är okej, så jag undgår i alla fall att bli blöt om fötterna.

Men kameran är skyddad. Vid varje tagning står jag under det stora paraplyet som Rex håller upp över mig.

Det är också nu vi får den bild som kommer inleda filmen. Folk som traskar fram under paraply på en grusväg. Sedan bilder på vuxna och barn som tålmodigt står på kullar och på fält. Ja, i ganska oländig terräng, för att få en glimt av bilarna som far förbi.

I vår film vill gå bakom den gängse bilden av rallysport, att den främst engagerar män och att man måste vara upptagen av bilar och starka motorer. För rally handlar också om gemenskap, om fascination av fart, om glädje att vistas i naturen och ett stort engagemang hos publiken.

Det var detta vi kom att fånga ute i fält denna regniga dag. Och ett stort paraply kom inte bara att rädda en inspelning, det blev också nyckeln till att skildra en hängiven rallypublik.

– Michaela Hennig

ATT TA MED:

• Ett stort gult reklamparaply kan rädda en hel inspelning.

• Kolla alltid väderleksutsikterna om du ska ut och filma.

• Ha alltid med en putsduk som du har lätt tillgänglig.

• Ha med vatten och enkel proviant för att hålla humör och blodsocker uppe.

• Se till att du har pressväst om du ska filma publika evenemang. Då blir du lättare framsläppt i en folkmassa.

• Se även till att du har en presskylt på din bil, om du ska kunna förflytta dig på ställen där det är svårt att parkera.

Vill du se hela dokumentärfilmen ”Jonna – en film om riktiga rallybrudar” klicka på DENNA LÄNK!