Dokumentär

Liten & Berömd
519 Views0 Comments

I dokumentären Liten & Berömd berättar före detta barnskådespelare hur det var att stå framför kameran och göra en vuxens jobb. Om att bli igenkänd överallt och om att ständigt bli påmind om sitt förflutna på filmduken.

Öppenhjärtigt delar de med sig av sina minnen och tankar kring att som liten bli exponerad. Fördelarna – att som ung bli tagen på allvar, bli bekräftad och tjäna lite pengar. Men också nackdelarna med kändisskapet och att tvingas leva med sin filmroll livet ut.

De var barnskådespelare på film och teve. Älskade och igenkända av generationer barn och deras föräldrar. Men hur gick det sedan för Pippi, Fideli, Pojken med guldbyxorna och de andra? En film om barnskådepelarnas liv när strålkastarljuset slocknat.

”Kanske hade det varit bra att bara få bli lagom berömd”, säger Inger Nilsson. “Jag kunde inte gå på gatorna utan att dom ropade efter mig”, minns Harald Hamrell. “Jag har nog blivit lite mera sluten som person”, säger Julia Hede Wilkens.

Idén till filmen

På planet från inspelningen i London hos familjen Taube frågar jag Rex hur han tror han påverkats av att bli känd som barn efter rollen i Gäst hos verkligheten. Under vårt samtal kände vi genast att detta kunde vara stoff till en film. För oss handlar det mycket om att ”gräva där vi står”. Det var många frågor och tankar som uppstod.

När vi går av planet på Kastrup stöter vi ihop med ännu en gammal barnstjärna som står och väntar på sitt bagage. Jan Nielsen, som spelade Harry Munter i Kjell Gredes film. Det såg vi som ett tecken till att vi skulle göra Liten & Berömd.

Dokumentärfilm
Liten & Berömd, producerad för SVT (K-special), 2014
Längd
58 min
Produktion & Regi
Michaela Hennig
Medverkande
Inger Nilsson (Pippi i Pippi Långstrump filmerna), Harald Hamrell (pojken i Pojken med Guldbyxorna), Julia Hede Wilkens (Fia i Den vita stenen), Peter Schildt (Kjell i Ådalen 31), Marie Kylling-Persson (Josefin i Hugo & Josefin), Lasse Sarri (ung pojke i bl a Sextetten Karlsson, Kastrullresan, Eva), Anders Nyström (bl a Tummeliten och pappan i Pojken med guldbyxorna), Rex Brådhe (Anders i Gäst hos verkligheten) och Katinka Faragó (scripta och producent och också Ingmar Bergmans högra hand).
Foto
Rex Brådhe & Jon Rudberg
Klipp
Rex Brådhe & Michaela Hennig
Musik
Daniel Beijbom
Om produktionen
Det är en samproduktion mellan Hennig & Illustra film, SVT och Film i Skåne. Liten & Berömd är även finansierad av Nordvision, NRK och YLE.
Publik
Liten & Berömd sågs av cirka 400 000 tittare när den visades i SVT 2014. Filmen sändes även i Norge och Finland.

Leave your thought