Dokumentär

Streaplers & Evigheten
311 Views0 Comments

I över 50 år (idag över 60 år) har Streaplers spelat upp till dans och konserter. Bandet har spelat oavbrutet sedan starten 1959. Hur har de lyckats hålla samman så länge? Tvillingarna Håkan och Göran Liljeblad spelar centrala roller.
Om när bandet var förband till Beatles och låg före dem på 10 i topp, om deras musikaliska utveckling, om när Streaplers på sin tid byggde Europas modernaste studio, där både ABBA och Status Quo lade grunden till sina genombrott, om bandmedlemmarna, från att ha varit mångmiljonärer, förlorade allt.

Vi får följa dramatiken i “uppgång och fall”, om hur man går vidare när bandmedlemmar slutar och även så tragiskt går bort.

Hur det är möjligt att som band under femtio års tid behålla glädjen och engagemanget och att inför varje spelning gå in med lusten att göra det lite bättre än förra gången?

Bakgrund

2009 firade dansbandet (och rockbandet) Streaplers 50 år som artister.
Filmen tar avstamp i den musik som Streaplers levererat i femtio års tid. Hur har den förändrats sedan den allra första sättningen med bl.a. tvättbräda. När blev rockbandet ett dansband (om det nu någonsin dragits någon sådan linje). Hur har musiken påverkats över tiden? Hur har musiken förändrats då bandmedlemmar kommit och gått. Vad händer med soundet då en bandmedlem dör? Vilka musikaliska influenser höll man sig med och var verkligen John Lennons gitarr så ostämd som Göran påstod efter det att Streaplers varit förband till Beatles på Johanneshovs isstadion 1964? På vilket sätt har publiken påverkat musiken och hur har texterna förändrats i takt med tiden? En danskväll kan gestalta sig på tusen olika sätt och hur anpassar man låtval beroende på publikens stämning och outtalade önskemål? Hur tänker man för att kunna skapa det ”goa gunget” som räcker en hel kväll?

Streaplers firade sin femtio år med en jubileumskonsert på Lisebergs stora scen, där de hade samlat alla sina tidigare sångare och bandmedlemmar.

Dokumentärfilm
Streaplers & Evigheten - en film om musikalisk uthållighet, producerad 2010
Produktion
Rex Brådhe & Michaela Hennig
Regi
Rex Brådhe
Foto & Klipp
Rex Brådhe
Medverkande
Bandmedlemmarna i Streaplers (Göran Liljeblad, Håkan Liljeblad, Kjetil Granli, Anders Larsson, Kenny Samuelsson), m fl
Musik
Streaplers musik, mm
Längd
58 min
Om produktionen
Filmen är co-finansierad av SVT, Streaplers, Illustra film, Ginza Musik & Älvdalens kommun. Den visades i SVT 2011 och sågs totalt av ca 1,2 miljoner tittare.

Leave your thought