TV-Teater

Politik
342 Views0 Comments
TV-teater
Politik av Henning Mankell, televiserad för SVT 2013
TV-regi & Produktion
Rex Brådhe
Projektledning
Michaela Hennig
Teaterregi
Vibeke Bjelke
Medverkande
Lars Wiik, Maria Kulle, Fredrik Dolk, Annika Kofoed och Jörgen Düberg
Foto
Jon Rudberg (A-foto), Anders Holck (Steady cam) och Rumi Geiger (B-foto)
Längd
1 tim 25 min
Publik
Föreställningen visades i SVT2 under Veckans föreställning jan 2013 och sågs av 80 000 tittare.

Henning Mankells pjäs utspelar sig på en ubåt i Stockholms skärgård hösten 1982 och i en våning i centrala Stockholm 2011. I fokus står Sveriges mest kände statsminister genom tiderna; Olof Palme.

Kalla kriget är i full gång och i Stockholms skärgård observeras främmande ubåtar. Kommer de från Sovjetunionen? Eller har statsminister Olof Palme i hemlighet gett Nato tillstånd att öva i svenskt farvatten? Ubåtskaptenerna Sten och Karl blir under ett arbetspass vittnen till vad som sker under ytan i Hårsfjärden. 29 år senare rullas historien upp på nytt.

Föreställningen hade urpremiär på Helsingborgs stadsteater och regisserades av Vibeke Bjelke.

Den televiserades på uppdrag av SVT och i samarbete med Helsingborgs stadsteater.

Politik handlar om sanning och lögn, både privat och inom politiken. Vi befinner oss i ett dramatiskt universum där ingenting är vad det utger sig för att vara – vare sig utrikespolitiken, vänskapen eller kärleken. Politik blev Henning Mankells sista pjäs.

Om produktionen och Behind The Scenes

Utgångspunkten för att vi ska spela in en teaterföreställning är att vi ser att en televisering kan tillföra något nytt, att föreställningen kan tjäna något på att berättas på film.
Varje teaterföreställning som vi har televiserat har bjudit på olika utmaningar. ”Politik” spelades på en stor och vid scen. Att filma föreställningen med kameror uppställda i salongen, var uteslutet. Fotografen Jon Rudberg, vårt A-foto, kom med lösningen. Vi skulle televisera ”Politik” som man spelar in en långfilm, d v s att spela in föreställningen scen för scen och med en kamera.

Politik - Galleri med bilder

Under 2,5 dag filmade vi hela föreställningen ”Politik”. Skådespelarna spelade igenom scen för scen i kronologisk ordning. Vi hade tre fotografer som arbetade med en kamera. Ett A-foto, en Steadycamoperatör och ett B-foto. Varje tagning var minutiöst planerad. Någon scen filmade vi endast två gånger och med två skilda kamerainställningar. En annan scen upp till sju gånger, med skilda inställningar.
Henning Mankell såg vår televisering av ”Politik” och uppskattade enormt vårt arbete. Som tittare upplever man det som man befinner sig mitt i handlingen av pjäsen.

Leave your thought