TV-Teater

Shakespeare – den absoluta sanningen
322 Views0 Comments
TV-teater
Shakespeare - den absoluta sanningen, televiserad för SVT 2010
Skådespeleri
Lasse Beischer
Produktion & TV-regi
Rex Brådhe & Michaela Hennig
Teaterregi
Josefine Andersson
Manus
Roland Heiel & Lasse Beischer
Foto
Ulf Södergren, Jon Rudberg, Martin Paulsson & Michaela Hennig
Klipp
Rex Brådhe & Michaela Hennig
Ljud/Ljudmix
Peter Bergström
Längd
58 min och 1 tim 27 min
Om produktionen
Den televiserade föreställningen är producerad av Illustra film för SVT och i samproduktion med Film i Skåne.

Enmansteater av ovanligt slag. Skådespelaren Lasse Beischer träder in på scenen, klädd som Shakespeare i puffbyxor och vid skjorta. Under en timme får publiken ta del av en historia om Shakespeare – om varande eller icke varande. Om teaterns och skådespeleriets natur. Om allvar och humor. Om människans och konstens villkor. Om vem clownen är på scen och vilka vi i publiken är.

Shakespeare – den absoluta sanningen fick ett fantastiskt mottagande av SVT’s tittare.

Tack före en helt underbar föreställning i TV. Det var länge sedan SVT bjöd på sådan fenomenal underhållning på bästa sändningstid./Hälsningar Susanna Lund i Bromma.

Bakgrund & Behind The Scenes

Hur övertygar man SVT’s Dramachef Christian Wikander att en clown kan vara intressant att titta på under en timme? Till sist fick vi honom att gå och se Lasse Beischers föreställning. Då fick vi grönt ljus till produktionen.

En stor utmaning var sedan hur vi på bästa sätt skulle televisera denna föreställning eftersom Lasse hela tiden interagerar med publiken. En vanlig s k  trekamerauppställning var inte att tänka på. Vi beslöt till sist att vi skulle ha två kameror placerade i mitten, en vid sidan om scenen och en riktad mot publiken, samt en i taket. Denna kameralösning visade sig vara rätt alternativ.

Vi spelade in två föreställningar två kvällar i rad på Helsingborgs stadsteater. Alla i publiken var förvarnade om att de kunde komma med i TV. Humöret var i topp hos Lasse, publiken och hela teamet. Shakespeare – den absoluta sanningen är en produktion som vi själva fortfarande gärna ser.

Leave your thought