Dokumentär

Sanna ögonblick
333 Views0 Comments

En film om skådespeleriets hantverk och den legendariske teatermannen och regissören Andris Blekte.
Andris Blekte kommer som 22-åring till Sverige efter att ha flytt från Lettland. Med sig har han bara kläderna på kroppen och en stor kärlek till teaterkonsten. På några få år etablerar han sig som en av de ledande inom svensk teaterutbildning. I filmen får vi ta del av hans tankar och idéer och vi möter också flera av Sveriges mest etablerade skådespelare i inträngande samtal om skådespelarkonst.

Förutom Andris Blekte medverkar även Tomas von Brömssen, Cecilia Frode, Gustaf Skarsgård, Vanna Rosenberg, Mankan Nilsson, Li Brådhe, Olle Jansson och elever på teaterhögskolan i Stockholm

Andris Blekte är en man som satt ett stort avtryck på svensk skådespelarkonst.  Han kommer till Sverige som flykting och trots ett talfel blir han verksam som skådespelare, regissör och teaterpedagog.  I filmen berättar välkända skådespelare vad Andris betytt för dem.

Bakgrund

Jag (Michaela Hennig), hade tänkt på att jag skulle vilja göra en film om min lärare Andris Blekte. Över en middag med Rex Brådhe yppade jag min idé. Han tyckte projektet lät intressant. Både han och jag hade gått på Teaterhögskolan i Malmö och kände att Andris tankar kring teater och hans unika avspänningspedagogik borde skildras på film för eftervärlden.

Sagt och gjort, dagen efter denna middag ringde jag upp Andris och frågade om jag och Rex kunde möta honom och diskutera en eventuell filmproduktion med honom. Han var till en början tveksam; hur skulle en film kunna skildra hans livslånga gärning? Efter vårt möte i Malmö, fick vi dock Andris förtroende, vilket ledde till att vi kunde gå igång med filminspelningarna. En dialog med dåvarande rektor Olle Jansson på Teaterhögskolan i Stockholm och skådespelare Krister Henriksson, ledde till att projektet kunde finansieras.

Filmen om Andris är i 4:3-format, men innehållet är intressant för var och en som vill veta mer skådespelarens hantverk. Än idag är jag glad och stolt över att det blev en film om Andris. /Michaela

Dokumentärfilm
Sanna ögonblick - möt en sann maestro, producerad 2004.
Regi & Produktion
Michaela Hennig & Rex Brådhe
Foto
Rex Brådhe
Klipp
Rex Brådhe & Michaela Hennig
Medverkande
Andris Blekte, Tomas von Brömssen, Li Brådhe, Magnus "Mankan" Nilsson, Cecilia Frode, Gustaf Skarsgård, Vanna Rosenberg, Olle Jansson, Michaela Hennig och elever på teaterhögskolan i Stockholm.
Längd
60 min
Om produktionen
Filmen är producerad på uppdrag av Teaterhögskolan i Stockholm & Malmö. Visades i Access Television 2006.

Leave your thought